Aho, aho copii și frați, stați puțin și m-ascultați.
Mai lăsați paharele, nu schimbați canalele,
Și pe unu și pe doi cântă Toma din cimpoi.
Cum de ce am venit cu cimpoiul? Păi buhaiurile sunt ocupate cu plugușorul și pe urmă mi-a spus mie cineva că e bun și cimpoiul. Colinzi cu el, mai pe aici, mai prin turnee, și colo, și dincolo. E mult mai avantajos decât cu ONT-ul că nu pleci pe banii tăi. Cu cimpoiul pleci prin virament. Si dacă mai schimbi acolo niște bemol peste diurnă, poți să-ți aduci și cutie pentru cimpoi - Opel.
Ai cimpoi, ajungi urgent din piața chibrit într-o piață persană. N-ai cimpoi, tot pe loc, tot pe loc, tot pe loc, pe loc, pe loc. Tu cu strigatul, alții cu plecatul...
M-am gândit să m-apuc să compun la cimpoi și muzică ușoară, o basanova pentru cimpoi și Dan Spătaru. Și dacă ia premiu la Mamaia, ce mă fac? Nu mă bag, nu... Nu-i de mine. Găsesc eu mai bine patru sau cinci colegi cimpoieri cu părul până peste burduf și fac o formație, "The Cimpoy", cu "y". Cimpoaie electrice cu reclamă la telepublicitate! Astă seară la Savoi concertează "The Cimpoy"! Dacă ne vede și un regizor de film, coproducția e gata. "Angelica și cimpoiul", premiul Oscar pentru cel mai bun cimpoier eastman color al anului.
Ei și... Nu, nu... Mai bine găsesc o rimă la cimpoi și fac poezie modernă: "Angoasa cimpoiului, versuri albe și negre. Optzeci de rime absconse pe cap de locuitor, volumul fluviu." Și dacă găsesc un afluent la o editură ne vărsăm în marea fondului literar și toate drumurile trec pe la cec.
Bun, bun... Ce bine e, când cineva, acolo sus, te iubește. Uite, o colegă de-a mea, tot colindătoare, a sorcovit un tovarăș care dă domn o doamne, aprobări pentru diverse și i-a dat: trei mere în plus la încadrare, nuci și o butelie direct din deposit, covrigi și cizme mușchetari din import, și o portocală pe care să o culeagă de la fața locului cu delegație de serviciu. Că și ea săraca de urat i-a tot urat, până când s-a înserat și-au cântat în cor, ei doi, această noapte e pentru noi, versul doi, solo cimpoi...
Interpretează: Toma Caragiu, Ion Lăceanu
Text: Dan Mihăescu, Grigore Pop